Historia

Historia Island koloniserades någon gång mellan år 871 och 874 av resande från bland annat Norge. De två första nybyggarna som flyttade till Island var de norska hövdingarna Ingolfur Arnarson och Leifur (eller Hjörleif) Hrodmarsson som hade med sig sina djur, bland annat nötboskap och de hästar som idag anses vara Islandshästens stamfäder.

Även människor från övriga Skandinavien, norra Storbritannien och Irland flyttade till Island. Hästar från dessa länder utgjorde grunden för islandshästen. Troligen var många av dessa ponnyer nordeuropeiska vildhästar, kanske Tarpaner eller ättlingar till dessa.

De keltiska hästarna som ligger i grunden för många av de brittiska ponnyraserna ligga nog också som grunden för islandshästen. Nybyggarna släppte ofta sina hästar lösa där de själva fick vandra och beta. På detta viset beblandade sig dessa hästar mycket snabbt för att så småningom utvecklas till islandshästen.

Vikingarna uppskattade islandshästarna på grund av dess ridbarhet. Man lade stor vikt vid avelsarbetet redan under 1000-talet. Men för ca 900 år sedan gjordes ett försök att förädla islandshästarna med orientaliskt blod, vilket resulterade i en katastrof med långvarig degenerering i häststammarna. Därför förbjöd Alltinget import av islandshästar som avlats eller sålts utomlands.

Detta har inneburit att islandshästen blivit en av världens äldsta renrasiga hästar, som varit helt ren från annat blod under mer än 800 år. Än idag är det strikt förbjudet för exporterade islandshästar att återvända till Island. Under åren har fyra olika typer av islandshästar avlats fram, men det är ingen större skillnad på hästarna.

Även om hästarna importerats från Island tidigare så exploderade intresset för islandshästen under 1960-talet i övriga Europa. De första islandshästarna i Sverige importerades redan under slutet av 1800-talet men det var först under 1960-talet som man importerade islandshästar i större skala.

Under den här tiden var det dock inte så många som visste hur de extra gångarterna skulle ridas och många islandshästar var fortfarande vild. Idag är islandshästen mycket populär både till nöjesridning och till.

I Sverige är islandshästen den tredje vanligaste hästrasen med närmare 30 000 hästar och Island är fortfarande en mycket stor hästnation med ca 100 000 islandshästar på enbart 300 000 invånare. Varje år exporteras ca 4000 hästar från Island, varav ca 500 av dessa till Sverige. De isländska uppfödarna håller fortfarande sina hästar i stora lösgående flockar som kan bestå av upp emot 300 djur. Svenska Islandshästföreningen startades år 1975 och har idag ca 6000 medlemmar.