Fakta

Om Islandshästar

Islandshästen är en tålig hästras och härstammar från Island. De tål väder och vind bra. Hästarna hålls i ett halvvilt tillstånd på många gårdar. De får även leta föda själv på många ställen.

Hästarna är nog mest kända för sina extra gångarter tölt och passgång. Även om islandshästen sällan växer över gränsen för ponny (148 cm), så kallas rasen ändå för häst.

En islandshäst som lämnat Island tillåts aldrig att återvända då risken är för stor att de blandats med andra raser samt att de bär på sjukdomar. Eftersom de är isolerade från sjukdomar som är vanliga i övriga världen så vaccineras de sällan.

Den bild som många har om islandshästar är att de lämpar sig bra för nybörjare. Det kan nog bero på att de är små och då tror man att de har ett lugnt temperament och passar bra för barn. Sanningen är att temperamentet skiljer sig vilt mellan olika individer och att de kan ha en fullt vuxen person på ryggen utan problem.

Importerade islandshästar är i riskzonen för att få eksem. Eksemen framträder oftast på sommartid. Man bör skydda nyimporterade hästar så mycket som möjligt till en början så att de kan anpassa sitt immunförsvar.

Islandshästen har rikligt med man och svans, och har ofta tjock vinterpäls. Mankhöjden är i genomsnitt 136 centimeter, men den varierar från 120 till över 150 centimeter.

Vill ni veta mer kan ni läsa det på SIF.